دیجی صنعت
0 محصولات نمایش سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

صنعت غذایی

صنعت غذایی

صنعت غذایی چیست؟

صنعت غذا، به مفهوم کلیه عملیات کشت، برداشت، فرآوری و بسته‌بندی محصولات زراعی و باغی؛ زادآوری، پرواربندی، ذبح، صید و فرآوری دام، طیور و ماهیان خوراکی؛ می‌باشد. صنعت غذا شامل خود کشاورزی و دامپروری نیز می‌باشد.

سه مزیت صنعت غذا

«وضعیت رو به رشد صنایع غذایی»، «کیفیت مناسب و بین‌المللی محصولات تولیدی»، همچنین «ظرفیت بالای این صنعت در زمینه

صادرات» سه مزیتی است که ضرورت توجه و شتاب بخشی برای رشد و افزایش صادرات در این صنعت را به همراه دارد.وحید مفید مدیرکل دفتر فر‌آورده‌های غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو با بیان این موضوع به «دیجی صنعت»، گفت: خوشبختانه صنعت غذایی ایران طی چهار دهه‌ اخیر با وجود فراز و نشیب‌های زیاد، وضعیت رو به رشد خوبی داشته و در داخل کشور محصولاتی در سطح استانداردهای جهانی تولید می‌شود و همچنین از ظرفیت صادرات بالایی برخوردار است.

صنعت غذا در ایران

صنعت غذایی در ایران از پتانسیل بالایی برخوردار است و ما می‌توانیم علاوه بر مصرف داخلی، محصولات موردنیاز مصرفی کشورهای همسایه را نیز تولید و تامین کنیم.

صنعت غذا دارای ویژگی‌های مهمی است و در درجه اول باید به تامین امنیت غذایی کشور خودمان اشاره کرد که از اهمیت بالایی برخوردار است. در درجه‌ دوم کشورهای اطراف هستند که در زمینه تولید محصولات غذایی ضعیف بوده و ما می‌توانیم با تقویت سیستم‌های تولید، نیازهای کشورهای اطراف را تامین کنیم. در درجه‌ سوم مساله ظرفیت‌های خاص کشورمان است و همچنین، موضوع مواد اولیه ارگانیک و طبیعی. ما محصولات و مواد اولیه‌ خاص و کمیابی در کشورمان داریم که معمولا در کشورهای توسعه‌یافته نیز کمتر یافت می‌شود.

رویکرد مصرف جهانی نیز به سمت مصرف محصولات تغییر ژنتیک نیافته است؛ این موضوع نیز فرصتی برای صنعت غذایی کشور است و بنابراین، صنعت غذا می‌تواند یکی از تکیه‌گاه‌های توسعه‌ کشور باشد. در این زمینه، کشور ترکیه بسیار خوب عمل کرده است و اگر دقت کنید، می‌‌بینید صنایع غذایی از قبیل انواع غذاهای آماده، انواع خوراکی‌ها، شیرینی‌ها، شکلات‌ها و حتی رستوران‌های فرانچایز در ترکیه بسیار توسعه یافته‌اند و رونق زیادی دارند؛ جای چنین فضایی در کشور ما خالی است و برای رسیدن به آن فرصت‌های بسیاری وجود دارد.

اجزای اصلی صنایع غذایی

صنایع غذایی شامل هشت تکنولوژی مختلف شیر و لبنیات،کنسروسازی،روغن و چربی خوراکی،غلات، قند و شکر، قنادی و نوشیدنی، بسته بندی و صنایع گوشت می شود.در هریک از این بخش ها به بررسی ویژگی های ماده اولیه ورودی،خصوصیات فیزیکی شیمیایی محصول نهایی و تکنولوژی های مورد استفاده در طی فرآوری خوراک در هر بخش می پردازد:

شیر و لبنیات

بر اساس تعاریف مشاهده شده در FDAشیر محصول دوشش کامل از پستاندار سالم بدون وقفه و بدون افزودن یا کاستن چیزی از آن است.برهمین مبنی با توجه به ویژگی های فیزیوشیمیایی شیر میتوان از آنها محصولاتی را تهیه کرد.دانشمندان صنایع غذایی و علوم غذایی با شناخت این ویژگی ها به بیان روش هایی برای کنترل بهتر و افزایش کیفیت و خواست پذیری محصول می پردازند.

 

کنسروسازی

برگرفته از واژه CONSERVE وبا CANNING متفاوت است.در معنی مجموعه ای از روش های نگهداری مواد غذایی است که یکی از آنها قوطی کردن یا همان CANNING می باشد.

روغن و چربی خوراکی

روش های استخراج روغن از دانه های روغنی با استخراج از میوه های روغنی متفاوت است. این روش ها تفاوت های اساسی با جداسازی

چربی های حیوانی دارد.افراد آگاه به این علوم به طراحی روش هایی برای استخراج بیشتر و بهتر روغن خوراکی سالم و تهیه کنجاله ای عاری از آلودگی برای دام وطیور می پردازند.

غلّات

بخش عمده ای از منبع دریافت انرژی روزانه انسان را غلات تشکیل می دهند.فرآوری و تهیه محصولات مطلوب با حفظ ارزش غذایی وظیفه این علم است.

قند و شکر

منابع خام قندی موجود در جهان همواره با مقادیر بالایی ناخالصی همراه بوده است. حذف این ناخالصی ها و به دست آوردن روش های مناسب برای آماده سازی این منابع و استخراج کامل با خلوص بالا وظیفه علم صنایع غذایی است.

قنّادی و نوشیدنی

معمولا این بخش جزو فرآوری سومین مواد غذایی قرار می گیرد و طرفداران گسترده ای در جهان دارد به دلیل مقادیر بالا قند مصرفی و چربی در آن ها روش های نگهداری و حفظ کیفیت آنها چالشی جدی در تولیدات عمده و گسترده این محصول است.

صنایع گوشت

بسیاری از منابع گوشتی جهان سالانه به دلیل عدم سلامت دام و نیز عدم فرآوری صحیح از دست می روند.حال آنکه بسیاری از کمبود پروتئین رنج می برند.

بسته بندی

مهم ترین بخش پس از تولید مواد غذایی بسته بندی و سلامت نگه داشتن آن تا هنگام مصرف است.علاوه بر علوم غذایی در این بخش با هنر گرافیک، خلاقیت، توان بازاریابی و روانشناسی طراح مواجه هستیم.

سخن آخر

از این مقاله لذت کافی را بردید؟

آیا شما صنعت غذا را در ایران جزو شغل های پر درآمد میدانید؟

اگر در گروه صنایع غذایی فعالیت میکنید توضیح دهید تا ما راهکار های جدیدی متناسب با شغل شما معرفی کنیم.

نظرات و پیشنهادات خود را با دوستان دیجی صنعتی به اشتراک بگذارید…

0
دیدگاه‌های نوشته

*
*